Enginar //

 O bir süper sebze... O bir lezzet şahaseri, o bir sağlık ve zindelik iksiri, o bir Karaciğer temizleyicisi, o bir sindirim yiyeceği, o bir diyet vazgeçilmezi, o ev hanımlarının ve şeflerin bir numaralı gözdesi...

 
  • Şimdi tam zamanı;
  • Adı Enginar,
  • Anayurdu Akdeniz havzası,
  • Boyu bir metre civarında,
  • Ömrü; her yıl ölüp yeniden dirilmek kaydı ile 4 ila 8 yıl,
  • Çiçekleri mor renkli,
  • Yaprakları bol tüylü,
  • Bol miktarda potasyum, kalsiyum, manganez mineralleri içeriyor,
  • Bünyesinde önemli ölçüde A, B1 ce C vitamini bulunuyor,
  • Bir bütün enginar 50 Kalori ...
 
Anadolu’ nun pek bilmediği Enginar; buna mukabil yetiştiği bölgeler itibarı ile başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi ile, yine başta İzmir olmak üzere tüm Ege Bölgesi ve kısmen Akdeniz ve Kara<deniz bölgelerinde yakından tanınarak kullanılıyor.
 
Çeşitli kılıklara girebiliyor... Çeşitli birlikteliklere yatkın ve o çok çapkın... Favorisi Bakla; hem kurusuyla hem tazesiyle aşk yaşıyor... Bazen bağrına taze iç baklayı basıyor... Bazen kuru bakla ile yapılan Fava ile sevişiyor... Havucu başına taç yapıyor, Dereotunu duvak...
 
Haşlama suyu çorba değil de ilaç sanki... Sapları salata, yaprakları emzik oluyor... Limon’u görünce ekşitmiyor bedenini, aklaşıyor inadına, dirileşiyor, en güzel parfümü kullanan şuh ve güzel bir yosma oluveriyor...
 
Kuzu eti ile güveç, Balıkla buğulama olabiliyor... Karidese Kab oluyor, Ahtapota Sos... Salata için bir cazibe, söğüş için bir nadide...
 
Elleri karartıyor belki ama yüzleri aydınlatıyor... Yemekleri şölene dönüştürürken damaklarda fırtına estiriyor... Ev hanımlarının mahir ellerinin, şeflerin hayal gücünün vazgeçilmez malzemesi oluyor... Kişiyi yaratıcı olmaya, kendini aşmaya zorluyor. Zeytinyağlısından etlisine, salatasından, piyazına, dolmasından, böreğine, çorbasından, pilavına, panesinden, kızartmasına her türlü yemeği yapılabiliyor.
 
Gelin biz de hayal gücümüzü, yaratıcılığımızı zorlayalım... Belki tatlısını, belki tandırını, belki kebabını ve ızgarasını, belki de mevsim dışı kullanmak üzere turşusunu yapabiliriz.
 
Gelin AB Ülkeleri başta olmak üzere Tüm Avrupa Ülkeleri sofralarında baştacı yapılan bu olağanüstü sebzenin tüketimini ülkemizde de yaygınlaştırmanın yollarını arıyalım. O’ nu sahil şeridinden iç kesimlere doğru yaygınlaştıralım. O’nu İtalya ve İspanya’da olduğu gibi gerekli ıslah çalışmaları yaparak cezbedici, kaliteli, kalibreli hale sokalım... Gelin O’nu kolay ambalajlanan, kolay sevkedilen, kolay pazarlanan, kolay pişirilen kolay tüketilen bir emtia haline getirelim...
 
Gelin İtalya ve İspanya’nın genleriyle oynayarak minik hale getirdikleri ve adına “enginar göbeği” dedikleri ürünlerine rakip olmak üzere güzelim çanak enginarlarımızı devreye sokalım...
 
Ve gelin bir deneme de biz yapalım... Fazla yaygın olmayan, daha ziyade Ege Bölgesinde ev mutfaklarında yapılmakta olan Enginar Dolmasını yapmaya çalışalım...
 
MALZEMELER
 
  • 8 adet orta boy taze enginar
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 bağ Dereotu
  • ½ bağ Nane
  • 1.5 su bardağı sızma zeytinyağı
  • 1.5 yemek kaşığı karabiber
  • Yeterince tuz ve toz şeker
  • Bir adet büyük boy Kuru Soğan
  • 3 Adet Limon
 
ENGİNARLARIN DOLMA YAPIMI İÇİN HAZIRLANMASI
 
  • Enginar saplarını gövdesinden yaklaşık 10 cm uzağından kesip atınız
  • Enginar dış yaptaklarının iki sırasını kopararak daha önce hazırladığınızlimonlu suya batırınız
  • Üst bölümünden başlayarak parmaklarınız yardımı ile yaprakları aralayarak Enginarın çanak kısmına ulaşınız. Ayırdığınız yaprakların arasına sokacağınız bir tatlı kaşığı yardımı ile çanak kısmındaki tüyleri yolarak dışarı çıkarınız. Her bir Enginar için aynı işlemi tekrarladıktan sonra tümünü dış kabuklarının bulunduğu limonlu suya atınız...
 
DOLMA İÇİNİN HAZIRLANMASI
 
·         Tuzlu ve sıcak suyla daha önce ıslattığımız pirinci kıkayıp süzdükten sonra bir çukur kaba alınız.
  • 1 demet dereotu ile ½ demet naneyi ince kıyım olarak, soğanı rende yaparak pirincin üzerineilave ediniz. Karabiberini, tuzunu, şekerini kattıktan sonra bu karışıma sızma zeytinyağını boşaltıp iyice karıştırınız...
 
ENGİNARLARIN DOLDURULMASI VE PİŞİRİLMESİ
 
·         Limonlu suda bulunan beher enginarın sap kısımlarını kökünden keserek soyunuz ve bu sapları suda bulunan enginar yapraklarının 2/3 ü ile birlikte pişirme tenceresinin tabanına yayınız...
  • Enginar gövdelerinin ortalarını açarak hazırlanan içle doldurunuz. Dolma iç malzemesinin kısmen de yaprakların arasına girmesini sağlayınız.
  • Doldurduğunuz enginarların taban kısmı altta kalmak üzere tencereye tek sıra halinde diziniz.
  • Limonlu suda bıraktıpımız enginar yaprakları ve halka şeklinde doğradığınız limon dilimleriyle enginarların üstünü örtünüz. Tencerenin kapağını kapamadan önce malzemelri öretecek şekilde bir iç kapak kullanınız.
  • Tencereye 1.5 bardak su bir çay bardağı sızma zeytinyağıilave ederek ataşe oturtunuz ve hafif ateşte 1.5 saat pişiriniz.
  • Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra kararmasını önlemek açısından yemeğin soğumasını bekledikten sonra kapağını açarak servis ediniz..
 
Afiyet olsun.

  • Bugün Hit : 66  |  Bugün Tekil : 27  |  Toplam Tekil : 327822